Bananenbrood

Ingredienten

  • 75 gram boekweitvlokken*
    of 75 gram volkoren havermeel
  • 100 gram amandelmeel
  • 60 gram dadels 
  • 3 rijpe bananen
  • 4 eieren
  • Eventueel handje ongebranden ongezouten notenmix
  • 1 a 2 TL kaneelpoeder 
  • 1/2 zakje bakpoeder
  • Snufje keltisch zeezout 

 

Benodigheden

  • Glazen kom
  • Staafmixer
  • Keukenmachine
  • Mixer
  • cakeblik

 

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 170 graden. 
  • Vet een cakeblik in met een klein beetje roomboter. 
  • Meng de bananen en de dadels met een staafmixer fijn in een glazen kom.
  • Klop de eieren met de mixer in een andere kom tot een luchtig geheel en voeg wat zout toe. Voeg de geklopte eieren toe aan de bananenpuree en mix het in 20 a 30 seconden op de hoogste stand met de staafmixer. 
  • Verpulver de boekweitvlokken in de keukenmachine tot meel, of gebruik volkoren havermeel. Voeg het amandelmeel en de kaneel ook toe toe bij de boekweitvlokken.
  • Voeg het bakpoeder, het amandel- en boekweitmeel toe aan het beslag en mix het in een paar minuten met de mixer tot een glad geheel.
  • Roer tot slot (eventueel) de ongebrande noten erdoor. 
  • Giet het mengsel in de cakevorm en zet het in de oven. Bak je bananenbrood in 40 minuten op 170 graden af. (hetelucht oven)

 

Gezondheidsvoordelen van dit recept

  • Goed voor ons spijsverteringssysteem. Dit bananen brood is glutenvrij en is een heerlijke, voedsaam tussendoortje. Door de dadels en bananen bevat het bananenbrood veel vezels en mineralen als kalium. Daarnaast zitten luteïne en zeaxanthine in dadels, dit zijn stoffen die schadelijke vrije radicalen binden en helpen zo schade aan cellen te voorkomen.
  • *Boekweit is geen graan, deze plant hoort thuis in de duizendknoopfamilie. Boekweit is glutenvrij en heeft een nootachtige smaak. Het bevat veel eiwit, is lichtverteerbaar en doordat het geen fytinezuur bevat is het beter voor onze darmen dan bijvoorbeeld tarwe en rogge. Het bevat het flavonoïde rutine, een stof die bekende staat om zijn positefe effect op de bloedvaten. Een andere bekende bio flavonoïde in boekweit is quercetine, quercitine heeft ontstekingsremmende en anti-allergische eigenschappen.