ASPERGERSOEP

Ingrediënten (4-6 personen)

  • Olijfolie
  • 1L water
  • Bakje botten bouillon
  • 100 ml kokosmelk (18% vet)
  • 2 kg geraspte asperges*
  • 2 biologische drumsticks
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 biologische witte uien
  • 1/2 rode peper
  • 2 tl kerriepoeder
  • 1/2 bos peterselie
  • 1/2 bos bieslook
  • 3 limoenblaadjes
  • Zout en peper naar smaak

Benodigdheden

  • 2 pannen met minimale inhoud van 2L
  • Staafmixer
  • Vergiet

Bereiding

  • Snijd de knoflook en de uien fijn.
  • Bak in 1 el olijfolie de knoflook, uien en kerriepoeder kort aan.
  • Voeg vervolgens 1L water, de bottenbouillon en 2 drumsticks toe.
  • Snijd de rode peper, peterselie, bieslook en de limoenblaadjes fijn en voeg bij het water
    Breng het aan de kook en laat alles vervolgens 60 minuten op het laagste pitje sudderen.
  • Schil de asperges en zorg dat je 1.2 kg geschilde asperges hebt. Pak een tweede pan en doe hier de geschilde asperges in, giet vervolgens het vocht door een vergiet bij de asperges in. In het vergiet vang je alle kruiden en de drumsticks op. BEWAAR DE KRUIDEN, die moeten later weer toegevoegd worden.
  • Laat de asperges 15 minuten op laag vuur sudderen. Na 15 minuten kunnen de asperges met de staafmixer fijn gepureerd worden.
  • Haal alle kip van de drumsticks en snijd de kip zo fijn mogelijk.
  • Voeg de kip en de kruiden bij de aspergesoep toe.
  • Voeg als laatste 100 ml kokosmelk en zout en peper naar smaak toe. Laat het niet meer koken.  

Gezondheidsvoordelen

  • *Asperges zijn o.a. bekend 0mdat de urine er sterk van gaat ruiken, dit komt door de hoeveelheid MSM (methylsulfonylmethaan) en zwavelhoudende aminozuren die de asperge bevat. Zwavel behoort (met calcium, magnesium, kalium, natrium, fosfor) tot de macromineralen die het lichaam dagelijks in grotere hoeveelheden nodig heeft. Desondanks is het nog één van de meest onderschatte mineralen. Zwavel is essentieel voor een groot aantal lichaamsfuncties. Het is een onderdeel van belangrijke aminozuren en vrijwel alle eiwitten. Bijvoorbeeld de synthese van collageen en het is essentieel voor de structuur van bindweefsel (huid) en kraakbeen. Bij tekorten worden de weefsels minder flexibel, met als gevolg: verstijving van spieren, vermindering van de stootkussenfunctie van kraakbeen, de vorming van rimpels in de huid en de afname van de elasticiteit van longweefsel, hart- en bloedvaten. 
  • Goed voor de lever. Zwavelhoudende aminozuren zijn onmisbaare stoffen voor de leverontgifting. Daarnaast zijn asperges een rijke bron van glutathion. Glutathion is ons master antioxidant, het is één van de belangrijkste stoffen die het lichaam kan inzetten bij de bescherming van de cel.